Pracujete s našimi značkami? Přidejte se do unikátní mapy RUSCONA salonů a získejte nové klienty. PROHLÍDKA A REGISTRACE ZDE.

Jak na zarůstající nehet?

Trápíte se s problémy zarůstajících nehtů, nepříjemnou bolestí i nepěkným vzhledem? Jak k tomuto problému přistupovat, jak s nehty pracovat, co můžete a co byste neměli dělat? Jaká je prevence, aby k zarůstání nehtů nedocházelo? Držte se rad naší zkušené pedikérky. Na všechny tyto otázky najdete odpovědi v následujících řádcích. 

Zarůstající nehet je stav, kdy okraj nehtu zarůstá do měkké tkáně prstu - zpravidla se často jedná o nehet na noze. Tento stav s sebou může přinášet spoustu nepříjemností. Právě tyto symptomy vám napoví, jak poznat zarůstající nehet:

  • zarudnutí a otok kolem nehtu
  • bolest a citlivost kolem nehtu zejména při chůzi
  • hnis nebo absces, pokud dojde k zánětu nehtového lůžka

Jak na zarůstající nehet:

Pokud jste už dospěli do fáze, kdy bojujete se zarůstajícími nehty, ať už na noze či ruce, dbejte zvýšené opatrnosti a pojďte správné léčbě naproti. 

DOMÁCÍ PÉČE

Naše nehtařka doporučuje namočit nohy do teplé vody s antiseptickým přípravkem nebo aplikovat antiseptika po každém namočení, a to v podobě antiseptického krému nebo spreje, díky tomu rány pořádně vydezinfikujete. Tyto látky se používají k likvidaci růstu mikroorganismů na živých tkáních jako je např. kůže. Nebojte se zeptat v lékárně, seženete je k volnému prodeji - příkladem může být Betadine mast nebo sprej Jodisol, i na předpis u Vašeho ošetřujícího lékaře - tato antiseptika mají zpravidla vyšší koncentraci účinných látek.

ODBORNÁ PÉČE

Pokud ale zarůstání došlo až tak daleko, že vám nehet hnisá nebo předchozí domácí péče nepomáhá, je na čase vyhledat odbornou pomoc k návratu poškozeného nehtu do zdravého stavu. Obraťte se tedy na vašeho lékaře, pedikéra či podologa.

 Jak je to se zarůstajícími nehty v kombinaci s gelovými nehty? 

My promluvili s naší skvělou pedikérkou, která se zarůstajícími nehty na nohou zabývá. Aplikaci gelových nehtů na nohou výrazně nedoporučuje, pokud se s vašimi zarůstajícími nehty nesou komplikace jako je zánět či otok. Mějte tedy tuto skutečnost na paměti a rozhodně neriskujte, mohlo by to přinést další škody, do už tak velkého zdravotního problému. 

Jak zabránit zarůstání nehtů

Nejlepším možným řešením proti zarůstání nehtů je prevence. Správné postupy při péči o vaše nehty jsou tím nejdůležitějším činitelem. Držte se těchto kroků a vyhněte se tak nepříjemnému zarůstání nehtů:

  • správné stříhání nehtů - nehty nikdy nezastřihujte do zaobleného tvaru, naopak, rohy by měly být viditelné a pouze lehce zaoblené pilníkem, aby nebyly ostré
  • vhodná  obuv - obuv by měla být dostatečně široká, aby na prsty nebyl vyvíjen tlak
  • pravidelná pedikúra - zařaďte do své rutiny pravidelnou návštěvu pedikérky, ta může pomoci včas odhalit a následně řešit počínající problémy
  • hygiena nohou - pravidelně své nohy myjte a vysušte, aby se předešlo infekcím

Pokud nebudete tyto kroky dodržovat, zaděláváte si na pořádný problém. Zejména nesprávné stříhání nehtů může vést k zarůstání nehtů do kůže. Těsná, úzká nebo špičatá obuv na každodenní nošení vyvíjí tlak na nehty, kterým se to taky nemusí líbit. 

Jsou tu ale i další, ne příliš ovlivnitelné situace, díky kterým se můžete potýkat právě se zarůstáním: 

  • Jednou z nich je úraz. Poranění nehtu nebo kůže například při sportovních aktivitách. 
  • Dalším faktorem je genetická predispozice. Jsou nehty, které bývají náchylnější k zarůstání nehtů - zpravidla silnější nebo zakřivené nehty. 
  • Zvýšené pocení. Lidé se sklony ke zvýšenému pocení mohou pociťovat změkčení kůže, které zarůstání nehtů bohužel usnadňuje. 

Vyhnout se zarůstání nehtů znamená preventivně o vaše nehty pečovat. Při prvním příznaku už je na prevenci pozdě a tak se přesuňte k bodu Jak na zarůstající nehet”, dle vážnosti  pak zhodnoťte, jakými kroky se dále vydáte. Nejlepší je ale začít hned a na nic nečekat, situace vašeho nehtu se může neustále zhoršovat.

Všechny zveřejněné informace jsou podloženy literaturou - Velká kniha onemocnění nehtů (Anke Niederauová), Praktická pedikúra (Ing. Diana Ďurichová) za pomoci odborné pedikérky, které tímto děkujeme.

 

Bez názvu-6

Created by Shoptak.cz